Pot l’art ser una estratègia de connexió amb altres talents de l’alumnat per estimular l’assoliment de continguts curriculars? Podem fer que l’art sigui un motor de transformació en l’aprenentatge?
EscolArt és un dels projectes +Art de l’escola FEDAC Santa Coloma. Un projecte transformador que té com a objectiu principal fer que l’art estigui més present a l’escola més enllà de la matèria d’Educació Artística.
Aquesta iniciativa neix de la necessitat de fer una transformació en la manera com treballem l’art a l’escola. EscolArt vol ampliar la nostra mirada a través de propostes d’artistes avantguardistes i tot tipus de disciplines artístiques. Aquestes propostes estan encaminades a ser un canal d’aprenentatge per treballar conceptes propis d’altres matèries curriculars com ara, les matemàtiques, les llengües o el Coneixement del Medi.
Així doncs, si parlem de la matèria de matemàtiques i volem treballar els polígons irregulars, perquè no fer-ho inspirats en l’art calidoscòpic de l’artista turca Fahrelnissa Zeid? I si aquesta inspiració ens porta a composar un mosaic gegant i cooperatiu fet de polígons irregulars? Què aconseguim?
Sortim de l’aula ja que necessitem altres espais diàfans de l’escola, l’alumnat s’organitza per crear una obra artística conjunta, desenvolupa la seva creativitat, assoleix conceptes de matemàtiques i experimenta amb l’art d’aquesta artista avantguardista.
A més a més, fem partícips a les famílies amb una visita guiada pels seus fills i filles a les instal·lacions artístiques fixes de l’escola. A les instal·lacions artístiques, les famílies poden contemplar les obres d’art que s’han elaborat i gaudir de les fotografies i vídeos del procés creatiu.
Això només és un exemple de la instal·lació artística feta per l’alumnat de P1, ja que EscolArt ha estat, està i estarà present a tots els cursos de FEDAC Santa Coloma.
EscolArt és un projecte transversal compartit on hi participen tots els cursos de l’escola, des d’I3 fins a S4 i es pot implementar des de qualsevol matèria.
EscolArt és viu durant tot el curs des del setembre fins el juny. Cada 15 dies, un curs exposa les seves creacions a les instal·lacions artístiques de l’escola.
1r. Creació de la idea del projecte, planificació i temporalització.
Abans d’implementar aquest projecte, l’equip educatiu ens hem organitzat mitjançant un registre estructurat per planificar i fer seguiment de les següents accions:
2n. Destinar dos espais fixos dins de l’escola, anomenats “Instal·lacions Artístiques” per exposar les evidències del projecte EscolArt.
L’equip educatiu disposa d’un banc de recursos creat el curs passat amb artistes i disciplines avantguardistes com a punt de partida. No obstant això, molts docents han explorat lliurement altres artistes transformadors mitjançant diferents fonts.
Un cop l’activitat està en marxa, els docents implicats en cada exposició es coordinen amb AIPS (Agent Impulsor de la Participació) per establir data i hora per convidar a les famílies a les instal·lacions per tal de participar en el projecte.
Els espais fixos de les instal.lacions artístiques es troben a la porta principal de l’escola i a la porta del mercat Sagarra.
Per mostrar les evidències de les activitats, hem destinat materials fixos a les instal·lacions com ara: Cordes, pinces petites, estructures de gelosia… D’altra banda, per portar a terme cadascuna de les activitats del projecte, s’han utilitzat tot tipus de materials escolars i reciclats.
Un objectiu clau és que les famílies i en definitiva, tota la comunitat educativa pugui endinsar-se a EscolArt. És per això que a les instal·lacions es poden trobar fotografies i fins i tot QR, amb vídeos que transporten directament al procés creatiu que l’alumnat ha vivenciat desenvolupant les activitats d’aquest projecte.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola