Pl. Sagarra, 10 - Santa Coloma de Gramenet

933 861 031

Educació secundària

Educació Secundària

Durant l’etapa de secundària, a FEDAC Santa Coloma ens proposem afavorir la maduració i el creixement personal de cada alumne perquè aprengui a conèixer, a fer i a ser.

En aquesta etapa educativa, el treball dels valors segueix actiu de manera transversal. Considerem que és un pilar fonamental per a l’educació competencial, que permetrà als nois i noies afrontar els reptes acadèmics i professionals que es plantegin.

Al llarg dels quatre cursos d’educació secundària, oferim als alumnes algunes matèries optatives, que poden triar en funció dels seus talents i preferències personals. D’aquesta manera, els estudiants poden personalitzar el seu itinerari formatiu, fent que l’aprenentatge sigui més significatiu.

Projectes de l’etapa

Projecte Comunica

El projecte Comunica és el projecte trilingüe de FEDAC Santa Coloma que desenvolupem al llarg dels quatre cursos d’educació secundària. L’objectiu d’aquest projecte lingüístic és aprofundir en les dimensions de comunicació oral i expressió escrita en les llengües catalana, castellana i anglesa.

Durant el primer trimestre, els alumnes treballen en la creació d’una revista digital a cada curs. Organitzats a cada classe en grups cooperatius, els nois i noies esdevenen periodistes que han de presentar idees a un consell de redacció per crear publicacions a la revista digital del seu curs. El projecte ens permet treballar els diferents gèneres periodístics en català i castellà, mentre que creem els anuncis publicitaris en anglès. Al mateix temps, els alumnes passen per tots els rols involucrats en una revista: editor, redactor, investigador, corrector, maquetador i publicista.

En els següents trimestres, el producte final del projecte Comunica és la creació d’un canal de YouTube i un canal de ràdio, que permet als alumnes treballar el llenguatge audiovisual i radiofònic.

Projecte Humanístic 1

El projecte Verd és un projecte interdisciplinari de 1r de secundària que té com a eix vertebrador l’àrea de ciències socials, i que ens ens permet aprofundir en les competències relacionades amb els diferents àmbits curriculars, des del social, el lingüístic, el matemàtic o el d’educació física.

Aquest projecte engloba dos projectes quadrimestrals: “Documental homínids” i “Diari d’un explorador”, els quals contextualitzen els continguts per abordar-los de manera competencial, cooperativa i vivencial.

El primer projecte té com a objectiu l'elaboració cooperativa d'un documental d'un homínid per presentar-los al nostre propi Netflix awards. Prèviament, treballem les característiques de cada un dels homínids (Australopithecus, Homo Habilis, Homo Ergaster, Homo Erectus, Homo Neandertal i Homo Sapiens) i la línia de la prehistòria. Per elaborar el documental els/les alumnes fan d'actors i actrius, de guionistes, de tècnics d'imatge i de so, d'editors...  i així treballem els àmbits matemàtic, lingüístic, el social, el d'EF, el digital i el social i personal.

El segon projecte, el Diari d'un explorador, és una gamificació que consisteix en un viatge a Egipte. Els alumnes fan d'exploradors i a través dels seus Déus principals (Hapi, Horus, Osiris, Thot i Anubis) aprenen aspectes propis de la cultura egípcia com ara la situació geogràfica, la importància del riu Nil, la piràmide social, la figura de la dona i del faraó, els mite d'Osiris, jocs, rituals  funeraris... Es treballen els àmbits lingüístic, el social, el matemàtic, el de cultura i valors, l'artístic, el digital i el social i personal.

Projecte Científic 1

Els alumnes de 1r de secundària treballen el projecte Blau, vinculat a l’àrea de ciències de la naturalesa però que també involucra competències de les àrees de llengües, art, matemàtiques o tecnologia.

El primer projecte, Mulla’t pel medi ambient, té com a objectiu l'elaboració cooperativa d'un programa mediambiental fent ús de la tècnica del chroma key. Prèviament, treballem aspectes relacionats amb la meteorologia: instruments i variables meteorològiques, com es fa una previsió del temps... El programa ha de contenir una presentació, una notícia relacionada amb el medi ambient de cada integrant, la previsió del temps facilitada i finalitzar amb una dita o refrany sobre el mes del qual han fet la predicció meteorològica. Per elaborar el programa els/les alumnes tenen diferents rols: fan de presentadors, de guionistes, de tècnics d'imatge i de so, d'editors...  i així treballem els àmbits matemàtic, lingüístic, el científic, l'artístic-musical, el digital i el social i personal.

En el segon projecte, Estem sols a l’Univers? els alumnes tenen com a objectiu respondre a la pregunta que suggereix el títol del projecte. Per això es fa un viatge per les diferents interpretacions que es fan de l'Univers, des dels seus inicis fins les teories actuals. A més, s'estudien els diferents cossos celestes, posant èmfasi en els que trobem al nostre Sistema Solar. Per acabar es repta els alumnes a decidir quin dels exoplanetes treballats és més apte per la vida. Es treballen els àmbits lingüístic, el científic, el matemàtic, el de cultura i valors, l'artístic, el digital i el social i personal.

English Day

A 2n de secundària, els alumnes esdevenen mestres d’anglès en aquest projecte. Per fer-ho, dediquen una hora setmanal a investigar sobre la docència a diferents tipus d’escoles i sobre com preparar classes dinàmiques, amb les quals els nens s’ho passin bé alhora que aprenen.

Un cop consolidada aquesta base teòrica, els alumnes preparen activitats per fer de mestres d’anglès a alumnes de primària. Primer han d’investigar i tenir molt clara la gramàtica i el vocabulari que han d’explicar i, per això, s’ho expliquen primer entre ells. Un cop ho tenen per la mà, dissenyen les activitats i la manera com avaluaran els seus companys de primària.

Projecte Científic 3

Els alumnes de 3r de secundària desenvolupen el projecte Groc a través de dos activitats al llarg del curs:

 • Un estudi mediambiental dels recursos naturals d’un territori per decidir quina font d’energia utilitzarien per generar energia elèctrica, tenint en compte l’impacte en el medi ambient. En el desenvolupament d’aquest projecte, treballen també aspectes com el disseny de mesures d’estalvi energètic i l’ètica del consum responsable.
 • Un estudi sobre les diferents drogodependències, tot analizant-ne les conseqüències en la persona, la família i la societat. L’objectiu és fomentar l’esperit crític en els alumnes i potenciar hàbits de vida saludables per desenvolupar persones sanes i equilibrades físicament i emocionalment.
Projecte Humanístic 3

En el marc d’aquest projecte presentem als alumnes de 3r de secundària tot un repte que els farà reviure les aventures de Phileas Fogg, el personatge de la novel·la “La volta al món en vuitanta dies”, de Jules Verne.

Cada grup haurà de donar la volta al planeta en 35 dies i amb un pressupost de 5.000 euros per cap. A més, com condició, han de visitar un país de cada continent i explorar la seva cultura, el sistema polític, el relleu, els mitjans de transport... i fins i tot fer una entrevista en anglès a alguna persona autòctona. En acabat, els alumnes han de presentar el seu viatge en format de reportatge audiovisual.

El segon projecte Vermell que els alumnes desenvolupen al llarg del curs els dur a endinsar-se en l’Edat Moderna. Els nois i noies n’han d’investigar la història, la societat, l’economia, els fets principals i els avenços tecnològics. Amb la informació recopilada, han de presentar davant la classe un relat amb l’estil d’un monòleg humorístic.

Donació de sang

Els alumnes de 3r de secundària dissenyen i posen en funcionament una campanya de sensibilització i conscienciació en l’entorn envers les donacions de sang, per tal de portar a terme una jornada de donacions a l’escola.

La sang no es pot fabricar i, per tant, cal garantir que les donacions es mantinguin de forma sostinguda en el futur. Per això, a FEDAC Santa Coloma hem considerat indispensable impulsar un servei comunitari per conscienciar la població més jove –els nostres alumnes, que són les persones donants del demà– de la necessitat de la seva implicació en aquest projecte.

Els joves coneixen les funcions del Banc de Sang i Teixits de Catalunya i les activitats que realitza, coordinant conjuntament una jornada de donacions de sang al nostre centre.

Museïtzem l'escola

“Museïtzem l’escola” és un projecte ABP (Aprenentatge Basat en Problemes) interdisciplinari que protagonitzen els alumnes de 4t de secundària. Al llarg de les activitats vinculades, els estudiants treballen competències relacionades amb diferents àmbits curriculars, des del lingüístic, el social, l’artístic o el tecnològic, tenint com a eix vertebrador l’àrea d’educació visual i plàstica.

L’objectiu del projecte és aconseguir guanyar el concurs obert per l’Ajuntament de Santa Coloma per albergar un nou museu d’Història de l’Art a la ciutat. Per això, caldrà que cada grup cooperatiu dissenyi la web de la seva proposta museística, tot un repte d’aprenentatge significatiu.

Activitats complementàries

A FEDAC Santa Coloma impartim a l’etapa de secundària tot un conjunt d’activitats complementàries dins de l’horari lectiu i per a tots els alumnes.

Aquestes activitats reforcen el projecte educatiu de l’escola i ens ajuden a formar estudiants encara més competents globalment, de manera que puguin desenvolupar al màxim les seves habilitats i talents.

A l’etapa d’educació secundària, oferim les activitats complementàries següents:

 • LideratgeS: LeaderInMe (LEM)
 • Eskcmat
 • Oratòria
 • ArtTIC
 • Robòtica
 • Mediació escolar
 • Introducció al pensament filosòfic
 • Aprenentatge-Servei (ApS)


Consulta’n els detalls al pdf adjunt.

Optatives pròpies del centre

Els alumnes de secundària poden triar algunes matèries en funció dels seus interessos personals i projectes de futur. A FEDAC Santa Coloma oferim les següents matèries optatives als diferents cursos d’ESO:

 • Alemany (de 2n a 4t)
 • Amb molt de ritme (2n)
 • Teatre (2n)
 • Tècniques esportives (2n)
 • Emprenedoria (3r)
 • Cultura clàssica (3r)
 • Visual i plàstica (4t)
 • Informàtica (4t)
 • Llatí (4t)
 • Economia (4t)
 • Tecnologia (4t)
 • Biologia i geologia (4t)
 • Física i química (4t)
 • Música (4t)

Consulta els detalls al pdf adjunt.

Contacta amb nosaltres

Si vols rebre informació sobre cursos, activitats i esdeveniments de l'escola.