El passat dimecres, 23 d’abril, la nostra escola es va transformar en un autèntic escenari medieval per celebrar la Diada de Sant Jordi d’una manera molt especial. Durant tot el dia, vam gaudir d’una gran Fira Medieval que va omplir l’escola d’activitats divertides, màgiques i, sobretot, plenes de la cultura catalana que ens identifica. Va ser una jornada per viure l’essència de les nostres tradicions d’una forma activa, creativa i participativa.
Els protagonistes d’aquesta festa van ser els alumnes de segon d’ESO, que van ser els encarregats de dinamitzar els tallers i les activitats que es van oferir a tots els assistents. Aquesta fira no va ser només un esdeveniment lúdic, sinó també una oportunitat única per aprendre i gaudir d’un espai d’aprenentatge actiu i interdisciplinari. Els estudiants d’S2 van preparar diverses activitats interactives que van fer que tots els assistents, grans i petits, se submergissin en l’univers medieval.
Per a fer-ho tot més divertit i autèntic, es va convidar a tots els alumnes a venir vestits amb roba inspirada en l’època medieval. Així, cada racó de l’escola es va convertir en un viatge al passat, on els cavallers, les princeses, els dracs i les llegendes van ser els veritables protagonistes. El nostre objectiu era crear un ambient de festa on tots els membres de la comunitat educativa s’impliquessin i gaudissin d’una jornada plena d’emoció i cultura.
La fira va comptar amb una gran varietat d’activitats, des de jocs tradicionals fins a tallers creatius, passant per danses populars i fins i tot una petita representació de les llegendes més emblemàtiques de Sant Jordi. Va ser un espai on els alumnes van poder aprendre sobre el nostre patrimoni cultural mentre s’ho passaven bé, gaudint de l’ambient festiu i vivint una experiència única.
Aquesta celebració, doncs, no només va ser una festa, sinó també una manera de viure les arrels de la nostra cultura, de sentir l’orgull d’allò que ens fa especials com a poble. La Fira Medieval de Sant Jordi va ser una ocasió per compartir junts el valor de les nostres tradicions, la nostra història i el nostre esperit festiu. Vam voler que cada nen i nena, cada professor i cada família que ens acompanyés, pogués sentir-se part d’aquesta festa que ens uneix.
A més, per continuar amb l’ambient medieval, a la tarda l’alumnat de l’ESO va celebrar els Jocs Florals, un certamen literari exclusivament en català que es va celebrar per primera vegada també a l’Època Medieval, al segle XIV. Aquí, l’alumnat va poder presentar un text a una de les categories del concurs: Viola, Englantina d’or i Flora natural.
La celebració va ser presentada i guiada per un grup de 6 alumnes d’S4 de l’optativa de Llatí, que ens van permetre’ns endinsar-nos de ple en el format més tradicional del concurs català medieval, rememorant autors importants i fent un repàs per l’evolució del certamen al llarg de la història.
L’AFA de FEDAC Santa Coloma també va participar en la celebració d’una diada plena de llum, primavera, flors, llibres, dracs, cavallers, princeses i amor. Va oferir una gran festa a la sortida de l’escola, per totes les famílies. La comissió de Sant Jordi ho va gestionar perquè tot estigués a punt.
La idea inicial ve de 4 anys enrere, quan es fa realitzar una petita festa a la porta de l’escola amb una actuació musical i per recaptar diners per una nena de Santa Coloma amb una malaltia minoritària: la Princesa Maria. L’any següent, un parell de noies de l’AFA que formaven la Comissió de Sant Jordi van començar a donar pas a un format de festa com el que vam celebrar enguany.
La idea inicial es va centrar a recaptar diners per a l’alumnat de 4t d’ESO, per al seu viatge de fi de curs, i per això ells i elles col·laboren amb l’AFA abans, durant i després de la festa. És una forma d’agrair a les famílies la seva implicació amb l’AFA i fer que els alumnes cooperin i s’involucrin treballant en equip.
En què consisteix la festa? S’organitza una parada on tothom pot adquirir llibres de segona mà, flors i altres detalls realitzats en format de manualitats. El format de festa també incorpora l’ajuda totalment altruista de les empreses proveïdores de coescolars que s’uneixen i dediquen la tarda a oferir diferents activitats tant esportives com culturals. Els espais dels quals es disposa són patis, menjador i espais de l’escola, i també espai extern amb el permís de l’Ajuntament.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola