Pl. Sagarra, 10 - Santa Coloma de Gramenet

933 861 031

Els alumnes de 1r d’ESO es mullen pel medi ambient

Els alumnes de 1r d’ESO es mullen pel medi ambient

Durant el primer quadrimestre, els alumnes de 1r d’ESO han protagonitzat el projecte “Mulla’t pel medi ambient”. Es tracta d’un projecte interdisciplinari que implica treballar conjuntament continguts de les àrees de matemàtiques, biologia, geologia, música i plàstica amb un objectiu clau: prendre consciència dels problemes mediambientals del nostre planeta.

Noies i nois del temps

Vam iniciar el projecte plantejant als alumnes una sèrie de preguntes al voltant del programa del temps, amb la voluntat d’estimular la seva curiositat: Quin temps farà? Com ho podem saber? Com fan els meteoròlegs les prediccions que presenten en el programa del temps?

Exemple de programa mediambiental a TV3

Tot seguit, vam proposar un conjunt d’activitats, exercicis i experiments que van permetre estudiar les variables meteorològiques que intervenen en una predicció del temps. A continuació, us deixem una petita mostra dels experiments que els alumnes han dut a terme:

Un cop treballades les variables i els instruments de mesura, els alumnes han après a fer prediccions meteorològiques a partir de mapes isobàrics, amb l’objectiu de fer la seva pròpia predicció meteorològica.

Els alumnes fan servir l'eina Edpuzzle per treballar prèviament els continguts
Els alumnes fan servir l’eina Edpuzzle per treballar prèviament els continguts

Al mateix temps, l’estació meteorològica que tenim a FEDAC Santa Coloma ens ha permès que els alumnes recollissin les diferents dades que ens proporciona i fer-ne un estudi estadístic.

Conscienciació mediambiental i aprenentatges sobre la llengua

D’altra banda, el projecte “Mulla’t pel medi ambient” també esdevé una oportunitat per analitzar les diferents problemàtiques que amenacen el nostre planeta: la desertització, el canvi climàtic, la sobrepoblació, l’agricultura, el forat de la capa d’ozó… A través de la participació en diferents fòrums de debat, ens hem proposat estimular l’esperit crític dels alumnes i la seva capacitat de reflexió, argumentació i generació d’idees.

Alhora, el “Mulla’t pel medi ambient” també ens ha permès endinsar els alumnes en la llengua catalana mitjançant l’anàlisi i l’estudi de refranys relacionats amb els fenòmens meteorològics i les diferents estacions de l’any. Cal tenir en compte que la llengua catalana és especialment rica en refranys i dites populars sobre el temps!

Finalment, us presentem les imatges d’alguns dels alumnes convertits en autèntics nois i noies del temps. Fent servir la tècnica del chroma han gravat els seus programes mediambientals, fins i tot tenen sintonia pròpia!

Moltes felicitats nois i noies de 1r d’ESO, us heu mullat de valent pel medi ambient!

Registre de variables meteorològiques