Pl. Sagarra, 10 - Santa Coloma de Gramenet

933 861 031

La Colometa Rita

La Colometa Rita

Un projecte comú que ha donat vida a la nostra capgrossa!

Art, cultura, cercavila, imatgeria festiva… quines paraules us venen al cap quan parlem de Gegants i Capgrossos?

La Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet es va fundar l’any 1981, agafant el relleu dels antics geganters que havien existit ja al municipi. Santa Coloma de Gramenet sempre s’ha conegut per la seva vistosa imatgeria Colomenca: en Silvestre, la Coloma, en Genís, la Margarida, entre d’altres. Aquest any 2023, la ciutat va rebre el testimoni per convertir-se en la  Ciutat Gegantera d’enguany, i nosaltres no vam voler perdre l’oportunitat de formar part d’aquest projecte tan important que ha estat per a la nostra ciutat.

En paral·lel i coincidint amb tots aquests esdeveniments, aquest any des de FEDAC es va proposar a totes les escoles de la fundació que creessin també un capgròs representatiu de cadascun dels centres escolars. Aquests estaven previstos presentar-se i trobar-se a l’APLEC, la festa en el que es reuneixen tots els P5 de totes les escoles FEDAC en un mateix lloc per gaudir d’una gran diada popular. 

Amb aquestes dues grans cites a l’horitzó, a l’escola ens vam posar tots i totes mans a la feina. Un cop vam rebre l’esquelet del cap gros, dels més petits als més grans van anar aportant el seu granet de sorra, per pensar per exemple quina cara faria, quin seria el seu nom, quina seria la seva història, quins serien els seus valors… tot amb l’objectiu de finalment poder elaborar la imatge que ens representaria. 

Això no va ser pas feina d’un dia, així que poc a poc a través de concursos, taules rodones, documentació i molta feina col·lectiva es van anar definint tots els detalls, fins que va arribar el dia de per fi donar vida a la Colometa Rita.

Després de l’acte de presentació a l’escola, que van dinamitzar els alumnes d’S4, es va poder veure a la Colometa Rita ballar per primer cop.  Tot seguit va tenir lloc l’esperat APLEC, on la nostre capgròs, acompanyada pels alumnes de P5, va conèixer d’altres gegants i capgrossos provinents de les escoles de la fundació. 

Per culminar tot això, va arribar l’esperat cap de setmana en que Santa Coloma es va vestir de gala i es va convertir en el punt de trobada de tota la imatgeria festiva d’arreu del territori i de les Illes Balears. El 5, 6 i 7 de Maig, en el marc de la cita de la Ciutat Gegantera, el municipi va donar cabuda tot tipus d’esdeveniments amb nombroses comparses i colles. Les escoles colomenques, tampoc s’ho van perdre i amb la Colometa Rita ens vam afegir al cercavila escolar de gegants i capgrossos que va tenir lloc el dia 6 pel matí, acte que van dinamitzar alumnes voluntaris que van fer-la passejar, però sobretot ballar!

CreaEscola Quality Certificate for Education Website