Pl. Sagarra, 10 - Santa Coloma de Gramenet

933 861 031

La mentoria educativa

La mentoria educativa

Us presentem a en Xavi Romero i l’Eli Puig, els mentors educatius de la nostra escola, els quals han participat en el programa NEST, un projecte pilot de mentoria educativa finançat per la Comissió Europea. 

Durant dos cursos, en Xavi i l’Eli, s’han format com a mentors amb l’objectiu d’acompanyar a docents novells que comencen la seva carrera a les nostres escoles.

En què consisteix la mentoria educativa?

Bàsicament, consisteix en oferir un acompanyament al professorat novell a partir de tècniques d’observació d’aula i feedback. Un cop el/la mentor té evidències del funcionament d’una classe del/de la novell, pot mantenir una conversa amb ell aplicant tècniques de couching per tal reflexionar sobre la tasca educativa i arribar, a través del diàleg i la reflexió, a trobar les àrees de creixement del/de la novell, així com les seves fortaleses. Aquesta roda d’aprenentatge entre el/la mentor i el/la mentoritzat sempre es basa en fets i deixa de banda subjectivitats i judicis de valor. 

La mentoria pretén ajudar a desenvolupar les competències dels nous/ves docents i la seva identitat com a mestres. A més, ofereix una millor adaptació al món professional i un coneixement més sòlid de l’entorn educatiu on l’ha d’exercir. Sens dubte i, comprovat en estudis, invertir en la formació del professorat és apostar per una millora en la qualitat de l’ensenyament de l’alumnat.

Pla de formació institucional FEDAC

A més a més de l’acompanyament dels/de les educadors/es novells per part de la figura del mentor educatiu, a les escoles FEDAC es porta a terme un pla de formació d’acollida a 4 anys.

Aquest pla inclou:

 • L’acollida 0, que es realitza durant el primer curs del/de la docent. En aquesta fase s’acompanya el/la docent novell en aspectes relacionats amb conèixer l’escola i el projecte educatiu.
 • L’acollida 1, en finalitzar el primer curs del docent. En aquesta formació el/la docent es familiaritza amb aspectes relacionats amb el projecte educatiu #avuixdemà com ara el perfil de l’educador/a FEDAC o l’economia del bé comú.
 • L’acollida 2, en finalitzar el segon curs del docent. El/la docent es forma en el programa de Lideratge (LEM).
 • L’acollida 3, en finalitzar el tercer curs del docent. En aquesta formació s’incideix en aspectes com la identitat de les escoles FEDAC i la tutopia.
 • L’acollida 4, en acabar el quart curs del docent, també finalitza el procés d’acollida.

L’acció formativa institucional també està adreçada a docents amb recorregut a l’escola. La proposta és:

 • Acompanyament: +3 Avancem
 • Atura’t I
 • Atura’t II
 • Atura’t III
 • Aprofundiment en els 7 hàbits
 • Els 4 Rols TEAL del lideratge
 • Liderar la velocitat de la confiança

El pla de formació de la FEDAC té com a finalitat donar suport a la implementació dels diversos projectes de transformació educativa que les escoles estan duent a terme en el marc del projecte educatiu #avuixdemà2024 i, per una altra banda, donar continuïtat a l’aprenentatge permanent que la trajectòria professional de cada educador/a requereix, en el marc d’un propòsit col·lectiu de sentit.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website